Rendezvénynaptár
« 2020 Január »
H K Sz Cs P Sz V
30311234567891011121314151617181920212223242526272829303112

Magyar Természetjáró Szövetség

Magyar Szabadidősport Szövetség

Országos Nordic Walking Program

Az „északi gyaloglás” magyarországi megismertetésére és szélesebb körben történő elterjesztésére

Programunk sikeres beindítását követően reményeink szerint több tízezer magyar lakos ismerkedhet meg és gyakorolhatja aktívan a nordic walkingot.

Fő célunk a szabadidős mozgásformák palettájának szélesítése Magyarországon, illetve a lakosság figyelmének ráirányítása az alacsony intenzitású, és alacsony költségekkel járó, egyénileg és közösségekben szerveződő szabadidős tevékenységekre, vagyis az egészséges, mozgás-gazdag életmódra.

A nordic walking (NW) Európa szerte egyre szélesebb körben ismert mozgásforma, amely kiemelkedően pozitív élettani hatásokkal bír. A mozgásforma elterjesztésével több szervezet foglalkozik Magyarországon (sportszergyártó cég, szövetség, egyesület, vagy baráti társaság), különböző célokkal (piacbővítés, "for profit" tevékenység, egészségmegőrzés stb.).

A programot előkészítő munka során három olyan stratégiai partner került kiválasztásra az Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkársága által, akik a megfelelő szakmai háttérrel rendelkező oktatást, és az országos szinten szervezett foglalkozásokat is koordinálni tudják.

A résztvevő partnereknek a következő szempontoknak kellett megfelelniük:
                    - a szervezet minél nagyobb országos lefedettséggel rendelkezzen,

                    - a szervezet minél nagyobb aktívan mozgósítható tagszervezettel, illetve taglétszámmal rendelkezzen,

                    - megfelelő előképzettséggel, és megfelelő létszámban biztosítani tudja az oktatásban, majd
                     a helyi programszervezésben és az egyéb szervezésben résztvevőket,

                    - a szervezet vállalja a programpillérek folyamatosan magas színvonalát,

                    - ha a fenti kritériumoknak megfelel, a program előkészítésére rendelkezésre álló szűkös határidő alatt, s a
                     program egésze alatt gyorsan és hatékonyan együtt tud működni a szakállamtitkársággal.

A résztvevő partnerek

Oktatás (instruktor képzés): Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar, Továbbképző Intézet (TF-TI).

Szervezés és bonyolítás: Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) és Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ).

A program

Képzés: A Sport Szakállamtitkárság által támogatott képzésen az MSZSZ és az MTSZ által 50-50%-ban „delegált” személyek vettek rész (a részvétel feltétele a TF-TI eddigi NW képzéseinek megfelelően, sport szakterületen szerzett OKJ-s végzettség). Az oktatások országszerte 7 alkalommal, alkalmanként átlagosan 15-20 fővel zajlottak, így 112 fő vett részt 2009. február és április között a képzésen és kapott tanúsítványt a tanfolyam elvégzéséről. Ők a program további részében a foglalkozások vezetői.

A Sport Szakállamtitkárság által támogatott képzésen az MSZSZ és az MTSZ által 50-50%-ban „delegált” személyek vettek rész (a részvétel feltétele a TF-TI eddigi NW képzéseinek megfelelően, sport szakterületen szerzett OKJ-s végzettség). Az oktatások országszerte 7 alkalommal, alkalmanként átlagosan 15-20 fővel zajlottak, így fő vett részt 2009. február és április között a képzésen és kapott tanúsítványt a tanfolyam elvégzéséről. Ők a program további részében a foglalkozások vezetői.

Szervezett NW gyalogló alkalmak: Az MSZSZ és MTSZ az állami támogatással megvalósuló programba (amelyből nordic walking botok megvásárlását, a program koordinálását és kommunikációját végzik) delegálta a képzésen résztvevő szakembereket, garantálja a képzett NW instruktor vezetésével szervezett helyi szintű, ingyenesen látogatható foglalkozásokat, minimum 20 alkalommal (lásd „Eseménynaptár”).

Az MSZSZ és MTSZ az állami támogatással megvalósuló programba (amelyből nordic walking botok megvásárlását, a program koordinálását és kommunikációját végzik) delegálta a képzésen résztvevő szakembereket, garantálja a képzett NW instruktor vezetésével szervezett helyi szintű, foglalkozásokat, minimum 20 alkalommal (lásd „Eseménynaptár”).

A Sport Szakállamtitkárság által támogatott képzésen az MSZSZ és az MTSZ által 50-50%-ban „delegált” személyek vettek rész (a részvétel feltétele a TF-TI eddigi NW képzéseinek megfelelően, sport szakterületen szerzett OKJ-s végzettség). Az oktatások országszerte 7 alkalommal, alkalmanként átlagosan 15-20 fővel zajlottak, így fő vett részt 2009. február és április között a képzésen és kapott tanúsítványt a tanfolyam elvégzéséről. Ők a program további részében a foglalkozások vezetői.Az MSZSZ és MTSZ az állami támogatással megvalósuló programba (amelyből nordic walking botok megvásárlását, a program koordinálását és kommunikációját végzik) delegálta a képzésen résztvevő szakembereket, garantálja a képzett NW instruktor vezetésével szervezett helyi szintű, foglalkozásokat, minimum 20 alkalommal (lásd „Eseménynaptár”).

A nordic walking kipróbálásához további lehetőségeket is kívánunk biztosítani, mint például más szabadidősport rendezvények ajánlatának szélesítését; nagyobb események, túrák szervezését; a mozgásforma népszerűsítését iskolákban, munkahelyeken, konferenciákon, egyéb nagyobb eseményeken (pl.: Nemzeti Parkok eseményei; családi napok).

Az elérhető célcsoport a két szervezet tagsága, illetve minden érdeklődő.

A programot egy felmérés is kíséri, amely a résztvevők bizonyos körében személyre szabottan kimutatja az aktív életmód fizikai fittségi állapotra kifejtett hatásait.

Kommunikáció: A program fontos eleme a hatékony kommunikáció, ezért komoly figyelmet fordítottunk rá. Támogattuk a programhoz kialakított saját honlap elkészítését, a program saját logójának megtervezését; plakátok, szórólapok, molinók készültek; sajtótájékoztatók, cikkek segítségével kívánjuk segíteni a program sikerességét, a lakosság tájékoztatását.

A program teljes költségvetése 28,5 millió forint, melyet oktatásra, kommunikációs költségekre, szervezési költségekre, nw botokra, felmérésekre fordítanak a megvalósításban résztvevő szervezetek.

A program ideje:
                    - előkészületek: 2008. november – 2009. február,
                    - oktatás: 2009. február – április,
                    - helyi és országos rendezvények: 2009. május – 2010. május.

Remélem, munkánk kapcsán Ön is pozitív, felejthetetlen élményekkel gazdagodik majd a nordic walking kipróbálása és gyakorlása közben!

Budapest, 2009. március 26.

Vass Henriett
m.b. osztályvezető

ÖM Sport Szakállamtitkárság
"Mindenki sportja" - Szabadidős-sport Osztály